Senapssill

senapssill_s

Sill i olika varianter är vanligt på julbordet. Här är ett recept på senapssill.

Ingredienser:

8 urvattnade sillfiléer
(ca 2 burkar à 420 g)
Ättikslag:
1 dl ättiksprit (12?%)
5 dl vatten
1/2 msk salt
Sås:
2 dl senapssås (gravlaxsås)
1 dl creme fraiche eller gräddfil
1 msk dill och/eller gräslök

Tillagning:

1. Skölj sillfiléerna. Rör ihop lagen. Vänd ner sillen och ställ i kylskåpet ca 12 timmar. Rör någon gång så att lagen kommer åt överallt.
2. Rör ihop senapssås och creme fraiche eller gräddfil. Låt filéerna rinna av och vänd ner dem i såsen. Låt stå kallt ca 1 dygn före servering.
3. Garnera sillen med hackad gräslök och/eller dill.