Julstubbe


En god juldessert eller varför inte till adventsfikat.

Ingredienser:

5 st äggulor + 5 st äggvitor

1 dl mjöl

4 msk kakao

1 krm salt

2,5 dl socker

några droppar citron

Fyllning:

1-1/2 tsk snabbkaffegranulat (T ex NESCAFÉ)

3 dl vispgrädde

Gör så här:

Lägg äggvitorna i en liten skål; låt stå i rumstemperatur i 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa äggulorna till de tjocknar något i en stor skål, tillsätt gradvis häften av sockret, vispa tills det blir tjockt och citronfärgat. Blanda mjöl, kakao och salt och vänd ner det i smeten.

Tillsätt citron till äggvitorna; vispa tills mjuka toppar bildas. Tillsätt gradvis återstående socker, 1 matsked i taget, vispa efter varje tillsats tills sockret är upplöst. Fortsätt vispa tills mjuka glansiga toppar bildas. Vänd ner en fjärdedel av äggvitorna till smeten och vänd sedan i resten.

Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna 25×35 cm. Grädda tills toppen fjädrar tillbaka vid lätt beröring, 12-15 minuter (övergrädda inte). Kyl 5 minuter. Vänd upp på ett bakplåtspapper lätt pudrad med kakao. Dra försiktigt av gräddningspappret. Täck med pappret och låt kallna.

För fyllning: Lös upp kaffegranulat i grädde i en skål; vispa tills det börjar tjockna. Tillsätt socker; vispa tills det bildas styva toppar. Bred ut fyllningen på kakan till inom ca 1 cm från kanterna. Rulla ihop med hjälp av pappret. Lägg över på ett fat med skarven nedåt. Kyl, täckt, tills den är kall (minst 1 timme). Glasyr: Vispa alla ingredienser till en jämn smet. Bred ut över tårtan. Använd en gaffel och gör linjer i glasyren för att likna trädbark. Kyl innan servering.