För många är köttbullarna den viktigaste julmaten och är ett måste på julbordet. Detta är ett genomarbetat recept som ger de där extra goda köttbullarna.

Ingredienser:

3 3/4 dl havregryn
1 flaska vichyvatten (33 cl)
4 dl kallt vatten
3 ägg
2 msk salt
1/2 tsk mald vitpeppar
1 tsk mald kryddpeppar
1 tsk mald svartpeppar
1 finhackad rödlök (lättfräst i smör)
1 riven gul lök
1 3/4 kilo nötfärs
800 g fläskfärs
5 msk potatismjöl
smör till stekning

Tilllagning:

1. Blanda havregryn med vichyvatten och kallt vatten.
Låt stå 15 minuter.
2. Vispa upp äggen och blanda dem med havregrynen.
Tillsätt kryddor och lök.
3. Rör ner färserna och potatismjölet och blanda ordentligt.
4. Forma köttbullar och stek dem i smör eller lägg dem i smord
långpanna och stek dem mitt i 250° varm ugn gyllenbruna,
8-10 minuter. Låt kallna och lösfrys köttbullarna på en bricka
innan de läggs i frysplastpåsar.