Risgrynsgröt

Ett måste i jultider är risgrynsgröten eller julgröten som vi säger.

Ingredienser (4 port):

1 1/2 dl grötris
3 dl vatten
1/2-1 msk smör eller margarin
1/2 tsk salt
6-7 dl mjölk

Gör så här:

Mät upp ris , vatten, smör eller margarin och salt i en passande gryta.
Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 min.
Tillsätt mjölken och gärna en bit hel kanel och rör om. Koka upp på nytt.
Ställ sedan grytan, täckt med lock, på mycket svag värme så att gröten inte inte bränns.
Låt gröten svälla under omrörning ovanpå spisen ca 40 min eller i 100 grader ugnsvärme ca 1 timme.
Koka upp gröten. om den är för tunn, koka den några minuter utan lock. Om den är för tjock, späd med lite mjölk och rör om.
Smaksätt ev med lite socker.